
BioClip / Mulczowanie / Mielenie.
Co to jest ? Najprościej to „szatkowanie” trawy.
Kształt obudowy kosiarki i kształt noża powoduje, że trawa jest dwukrotnie cięta zanim trafi na trawnik w formie nawozu. Trawa jest po prostu rozdrabniana na drobniejsze ścinki dzięki czemu jest szybciej „wchłaniana” przez trawnik i nie ma potrzeby jej zbierania. Oczywiście takie koszenie ma sens tylko gdy trawa nie jest zapuszczona. Żeby uzyskać idealny efekt „mulczowania” należy pamiętać o regularnym cięciu trawy. Najlepiej gdy ścinamy 1/3 wysokości trawy.
Dla przykładu. Trawa ma 6 cm my obniżamy trawnik o 2 cm. Gdy trawa ma 9 cm my obniżamy o 3 cm itd. Oczywiście wpływ na wygląd trawnika po mulczowaniu mają też inne czynniki, np.: - czy nóż jest ostry, - prawidłowe obroty silnika, - czy trawa była koszona w/zaraz po deszczu , - gatunek trawy, - jak często trawnik jest koszony itd.
Czyli krótko. Nóż ostry, trawa często koszona. Tylko wtedy trawnik będzie spełniał oczekiwania wymagającego użytkownika „wyglądał jak z obrazka”.
Kształt obudowy kosiarki:
kształty noży do mielenia/mulczowania:
Zestawy do mielenia / mulczowania ( nóż plus osłona wyrzutu ):